keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Puutaloja puolustamaan jälleen

Vanha vainooja eli kaavoittaja uhkaa taas puutaloja Ratapihankadun ja Brahenkadun kulmassa. Kaavaehdotus tuo kahden puutalon tilalle kerrostaloja lähinnä toimistokäyttöön. Nk. Partiokeskuksen kaavaa on väännetty kohta kymmenisen vuotta. Olen ollut ko. asiaa käsittelemässä jo kahdessa aiemmassa lautakunnassa. Tuolloin jo kaavan tarkoituksena oli tehokkuuden lisääminen ja kaupunkikuvan eheyttäminen (virallisesti sanottuna). En itse ole nähnyt mitäänn pakottavaa tarvetta toimistotilarakentamiselle keskustaan, vaan toivoisin kaupungin omistamien puutalojen säilyvän ja niiden pääsevän remontointilistalle. Tilat voitaisin kunnostaa asunmis- ja/tai kulttuurikäyttöön. Kaavan valmistelussa vedotaan jatkuvasti siihen, että puutalot ovat huonossa kunnossa. Rakennustarkastaja Tom Mattson totesi lautakunnassa joku vuosi sitten, että puutalot ovat korjauskelpoisia. Kävin itse joku vuosi sitten toteamassa näiden rakennusten olevan mitä mainioimmat säilytettäväksi tuleville polville ja koristukseksi ankeaan ratamaisemaan. Kulttuuriväki oli vallannut talot ja esitteli sisätiloja meille kiinnostuneille. Kyllä oli komiat hirsiseinäiset huoneet ja mitkä kakluunit!
Tulemme Heikki Talvitien kanssa esittämään ensi viikon lautakunnassa muutosesityksenä sitä, että talot säästetään. Valitettavasti näyttää siltä, etteivät vihreätkään tue meitä tässä asiassa. Huokaus.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Talot olisi syytä säilyttää, mutta ei siitä syystä, että niissä mitään arvokasta tai erityistä sinänsä olisi.

Ainut syy on talojen kauneus!!

Turussa ongelman ydin on aina ollut siinä, että kun vanhoja taloja puretaan, niin tilalle rakennetaa AINA rumaa ja ihmisen mieltä vahingoittavia rakennuksia.

Uusien rakennusten pitää aina olla ihmismieltä vahingoittavia. Esteettisyys ja kauneus ovat kaavasuunnittelijoiden ja arkkitehtien suurin vihollinen ja rumuus ja ahdistuneisuus päämäärä.

Ratkaisu löytyisi siitä kun kaavasuunnittelijat ja arkkitehdit tuotaisiin ruotsista tai muualta ulkomailta. Tämä voitaisiin toteuttaa, vaikka kilpailun keinoilla ja päämääränä olisi uudisrakennnukset, joissa ihmisen mieli lepää ja rakennukset tuotaisivat ulkoista mielihyvää ja turvallisuuden tunnetta(Mikä on muuten julkisivujen tarkoituskin)

Kotimaiset ammattilaiset voitaisiin kouluttaa puuhevosten persereijän porareiksi ja karkoittaa aasiaan, missä heistä olisi huomattavasti vähemmmän haittaa kuin täällä suomessa.

T:Bussikuski Eki!