tiistai 9. maaliskuuta 2010

Penniless people of Turku

Joka päivä Turussa käydään edelleen keskustelua Myllysillasta ja sen kohtalosta. Mitä nyt David B. vaimoineen sekoittelee mediapakkaa välillä.
Ensimmäiseksi kun joitakin viikkoja sitten kuulin Myllysillan hajoamisesta ajattelin, että nyt päästään ainakin nk. Pennisillan suunnittelusta eroon, koska rahat tarvitaan tärkeämpään kohteeseen.
Tein aloitteen viime tiistaina 14.3. ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa siitä, että nk. Pennisillan valmistelu keskeytetään ja kaupungin siihen varaamat resurssit siirretään Myllysillan suunnitteluun ja rakentamiseen. Reaktiona kokouksessa aloitteeseen oli ryöppy vinoilevia kommentteja demari-kokoomusveljeskunnalta. Näissä kommenteissa vähäteltiin Myllysillan korjauskuluja, koska ne rahat tulevat kaupungin omasta nk.varmuusrahastosta. Kyllä kai nekin rahat jossain ovat silti tallessa ja niillä on muutakin käyttöä vaikeina aikoina.
Mitä tulee nk. Pennisiltaan on minusta nurinkurista (ja siis turkulaista) päätöksentekoa kilpailuttaa sillan ulkonäkö nyt kun kaava ei ole valmis. On olemassa ainoastaan kaupunginhallituksen päätös mahdollisesta sijoituspaikasta. Tiedämme kuitenkin sen, että kyseinen kansallismaisema tulee puhuttamaan vielä sen verran, ettei kaava todennäköisesti mene ihan noin vain läpi. Jos kaava myöhemmin siis kaatuu, pitää suunnittelu mahdolliseen toiseen paikkaan aloittaa alusta. Hyväksytty siltasuunnitelma ei välttämättä sovi mahdolliseen uuteen paikkaan.

Hyviä yleisötilaisuuksi riittää lähes joka päivälle.
Viime launantaina oli hieno tilaisuus Koulu-ravintolassa aiheena kirjastojen kohtalo. Suomen kirjastoseuran edustaja alusti hyvin siitä mikä merkitys kirjastoilla on kuntalaisille, kaiken ikäisille. Keskusteluun oli pyydetty kommentit Pekka Ruolalta (ex-kulttuurilautakunnan puh.joht.) ja Kirsti Saksalta (ex-kirjastopäällikkö). Selityksiä, taloudellisia, tuli edelleen runsaasti sille miksi kirjastot ovat muutosten kourissa ja varsinkin lähikirjastoja supistetaan. On totta, että kirjastojen tehtävät muuttuvat, mutta kulttuurisekstorin säästöt alkavat olla jo hälyyttäviä. Muilla kuntasekstoreilla ei varmasti eletä koko ajan niin suurten uhkakuvien kourissa. Tai eletään, mutta kulttuuripuoli on jo tehnyt suuria säästöjä ja ansaitsisi hengähdystauon.
Älyttömän kiinnostavaa kaiken talouskurjuuden keskellä oli kuulla se, että nykyisen kirjastotoimenjohtajan Näätsaaren on kuultu lupailevan, että kaupunginosaamme Marttiin ollaan laittamassa uudelleen pientä sivukirjastoa. Olisikohan meidän puuhaama Kulttuuriolohuone saamassa leikkikaverin Marttiin. Jee.
Kannattaa seurata Pro Kirjaston sivuja ja lukea raporttia ko. tilaisuudesta: prokirjasto.blogspot.com

2 kommenttia:

kaija kirjoitti...

riikka hei!
-hyvä aloite tuo pennisillan pois vetäminen suunnitelmista.
- toki sen tietää mitämafiosot ja turbodemarit asoiasta ajattelevet.

- Kirjastotilaisuudessa taisi Kirsti Saksann tieto olla takavuosien tilannetta, ei uusinta tietoa...näin olwn kuullut.

- Mutta tuosta varmuusrahastotsa tuli ajatus, että siitä olisi voitu ottaa ja korjata esim. Luolavuoren mahdolliset pohjakerroksen homevauriot, jos niin katastrofipisteessä oli...

MUTTA kuten tiedämme, aina on niitä selityksiä!

Anonyymi kirjoitti...

Riikka hei! Hyvin oli huono aloite tuo pennisillan vetäminen pois suunnitelmista.

On se kummaa kun vassarit, eivät halua rakentajille enään edes töitä? En nyt vaan ymmärrä Riikka lainkaan ja sama asia toriparkin kohdalla.

Mielummin autot torin alle kuin kadulle ja millä näiden automarketien kanssa sitten kilpaillaan?

Kävelytunneli verkostosta olen vuosia puhunut agitaattoreille ja politiikoille. Miten tärkeää se olisi keskustassa, mutta kuuroille korville sekin, eli kyllä tuo toriparkki on aivan paikallaan kun muista vaihtoehdoista ei edes vihervasemmisto suostu keskutelemaan.

Kävelytunneliverkosto olisi samanlainen kun on maailmalla kaikissa isoissa ja monesti pienemmissäkin keskutoissa. Eli turussa hansasta pääsisi kadun alta kauppahalliin ja sieltä kopkolmioon ja sieltä foruumiin ja niin edelleen. Melko halpa vaihtoehto toriparkille, mutta ei niin ei. Kun kävelytunneliverkosto on laaja, niin ihmiset jättävät autonsa kotiin tai keskustan laidalle ja useasti siirtyvät joukkoliikenteen käyttäjiksi.

Toriparkin vastustaminen on ymmärrettävää vain siinä kohtaan, kun tehdään sopimuksia ja mietitään ketkä sen loppupeleissä maksaa, muussa tapauksessa se on aivan puhdasta idiotismiä, kun ei ole vastustajille edes vaihtoehtoa näyttää!

Terveisin:Erkki Elämöitsiä Hienostoravintola TT:sta