keskiviikko 15. syyskuuta 2021



 Pormestarille tietä antakaa, lauloi Marion aikoinaan

”Kaupunkilaisten ääni kuuluu valmistelussa ja päätöksissä aikaisempaa paremmin” sanoo kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen Turkupostissa. Mihin tämä lausahdus perustuu? Se nähtäneen piakkoin.
Ensimmäinen pormestarisopimus on kuitattu ja pantu käyntiin valtuustossa ja sen myötä sitten mennään. Komeat ovat käädyt pormestareiden ja apulaisten kaulassa ja nämä velvoittavat varmaan työskentelemään kuntalaisten (tasapuolisen) hyvinvoinnin eteen.
Kaikki puolueet tuntuvat luottavan tähän paperiin. Kokoomuksen tavoitteita siitä ei puutu ja vetovoimahankkeet ovat etusijalla. Sopimusta neuvoteltiin jonkun viikon ajan ja siihen sitoutuvat ovat nyt jakaneet paikat keskenään ylimmässä hallinnossa ja lautakunnissa.
Mielestäni Turun Vasemmistoliitto sai heikon tuloksen ryhmien välisissä neuvotteluissa luottamushenkilöpaikoista ja se kyllä puhuttaa useita meistä turkulaisista.
Puheenjohtajuuksia tuli Vihreille siellä sun täällä lautakunnissa ja erittäin tärkeissä paikoissa ja sote-puolen apulaispormestarikin on vihreiden edustaja Elina Rantanen. Se kyllä ihmetyttää, sillä Vihreäthän hävisivät vaalit Turussa oikein kunnolla (-4 paikkaa).
Turun akuutit ongelmat ovat etenkin terveydenhoidossa, lastensuojelussa ja varhaiskasvatuksen sekä opetuksen puolella ja näiden korjaaminen olisi nyt paikallaan pikaisesti.
Henkilökuntaa on palkattava terveydenhoitoon lisää ja paikattava sieltä poislähtijöiden jättämät aukot ja siksi palkkaa nostettava sellaiselle tasolle, että rekrytointi saadaan toimimaan.
Kilpailu näistä henkilöstön puuttuvista osista muiden kuntien kanssa on kovaa ja sitä ei voi jäädä odottamaan enää. Vetoaminen Sote-uudistukseen ja odottaminen vaalien yli ei vaan voi olla oikein.
Löytyykö tällaiseen tahtoa ja kykyä nähdään ensimmäisissä valtuuston kokouksissa.
Pitääkö olla pormestarin lupa mielipiteeseen?
Oma kohtaloni Elina Sandelin ja Johannes Yrttiahon kanssa on kaikkea muuta kuin saada ääni kuuluviin.
Jos ei ole sopimuksen ja ohjelman kannalla, on ryhmien välisissä neuvotteluissa ilmeisesti ohjeistettu neuvottelijoita jättämään nämä (erityisesti Elina ja Johannes) vaaleissa ehdolla olleet ja suurella äänimäärällä valitut kuntalaisten edustajat rannalle ruikuttamaan. Mahdollisuudet luottamustoimiin ovat nollat.
Kurjaa, sillä meillä olisi sanottavaa ja tahtoa vaikuttaa. Puhumattakaan kokemuksesta. Sitä tarvittaisiin kun monissa lautakunnissa on nyt yhtäkkiä vain pari kokenutta luottamushenkilöä. Tämä ainakin uudessa tarkastuslautakunnassa (johon nimenomaan olin toivonut jatkoa eli toista kautta) sekä kasvatus- ja opetuslautakunnassa, kaupunkiympäristö- ja kaavoituslautakunnassa joihin on jäänyt vain pari entistä luottamushenkilöä. Se vaikeuttaa oikeasti tulevaa työskentelyä ja kuntalaisten on syytä olla huolissaan näistä lautakunnista. Huolissaan siitä tiedon katoamisesta, joka seuraa siitä kun luuta lakaisee ja henkilöt noin suuresti vaihdetaan.
Eniten mieltäni kaivaa oman puolueen suhtautuminen asiaan. Jos et kannata pormestarisopimuksen poliittista linjaa, olet ulkona ja ovea näytetään pois vaikuttamisen paikoista. Luulin, että kriittistä näkökulmaa saisi esittää vasemmistolaisessa puolueessa.
Mielivaltaa on joissain valinnoissa ja johdossa on selvä suosimisjärjestys.
Tietenkin se tulee puolueen omien kunnallisjärjestöpäättäjien myötä ja on hyväksyttävä faktat sen osalta.
Kokoomus on täten saanut mieleisensä päättäjät ja vaikuttanut jopa puolueemme omaan luottamustoimijakoon. Hyvin hoidettu heiltä, sanon minä.
298
Tavoitetut henkilöt
77
Sitoutumiset
Jakelupisteet
24
6 kommenttia
1 jako
Tykkää
Kommentti
Jaa

Ei kommentteja: