torstai 16. lokakuuta 2008

Barker on Turun helmi

Keskiviikkona Barker-teatterilla, Vasemmistoliiton järjestämässä "Rakas Raunistulamme" tilaisuudessa keskusteltiin koko Raunistulan ja Barker-tehdasalueen tulevaisuudesta. Paikalla oli myös Turku2011-säätiön toimitusjohtaja Cay Sevon. Cay sai hyvän perehdytyksen Barker-kiinteistöjen tulevaan käyttöön ja yhteistyökuvioita alkoikin jo viritä. Hän heitti ilmaan ajatuksen mahdollisesta Raunistula-kuukaudesta 2011. Tuolloin Turun kartalla sykkisi Raunistulan kulttuuri ja ihmiset aivan erityisellä painotuksella. Toivomme parasta ja pelkäämme pahinta.

Näinhän se on. Uusi kaava uhkaa näitä suunnitelmia, sillä Barkerin tehtaan vanhoista rakennuksista osa aiotaan purkaa ja osan käyttötarkoitusta ei vielä tiedetä. Kalliita loft-asuntoja on jo suunniteltu joihinkin rakennuksiin. Tälle suunnitelmalle sanottiin Barker-teatterilla jyrkkä EI. Tiloissa toimii runsaasti pienteollisuusyrittäjiä, kuvataiteilijoita, bändejä ja Barkerteatteri. Jos osa rakennuksista puretaan ja muut muutetaan asunnoiksi, hieno visio aktiivisesta kulttuurin keitaasta katoaa. Luulisi uusien asukkaiden arvostavan aluetta enemmän, jos siellä on elämää ja palveluita valmiina.
Päätimme yhdistää voimamme vielä kerran ja mennä juttelemaan suurten puolueiden valtuustoryhmille. Toivon mukaan tieto asian tärkeydestä herättää ryhmät eikä katastrofaalista kaavaa lähdetä toteuttamaan. Katsotaan saako Turun taudista kärsivä kaupunkimme valtuusto kulttuurin hengen päälle vai jyräävätkö grynderin ja maanomistan edut asukkaiden äänen alleen.
Kaavan valmisteluvaiheessa ympäristö- ja kaavoituslautakunta lisäsi meidän ryhmämme (vas.) aloitteesta ja taiteilijaseurojen hyvän kirjelmän kannustamana toivomuksen prosenttiperiaatteesta (= % rakennuskustannuksista taidehankintoihin tms.). Taiteilijat otettaisiin mukaan jo varhaisessa vaiheessa ideoimaan koko aluetta. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Löytyykö alueen kätköistä pimeän pullon henki? Ainakin luulisin niin.

Ei kommentteja: