perjantai 9. lokakuuta 2009

Uuden pajan alku sai huomiota - på svenska

Eilen pidimme lehdistöinfoa Majanummen toimitalolla Urbaani kylä-hankkeen tiimoilta. Se on yksi EU:n Yhteisöhankkeet10 hankkeista ja käynnistyy pian Varissuolla. Ohjaajana toimii kuvataiteilija ja ystäväni Milla Broman,sisällön suunnittelijana minä ite.

Tässä hanketta esittelee Åbo Underrättelse 9.10.09 nettilehdessään:
www.abounderrattelse.fi


Kuva löytyy nettilehdestä.
Foto: Johan Backas

Kråkkärret piffas upp Invånarna får själva planera och skapa konstverk som ska öka trivseln.

FAKTA Urbaani kylä Egentliga Finlands förbund och Åbo stad finansierar projektet med hjälp av Hävkraft från EU-pengar.
Är ett av 13 samhällsprojekt som startade runt om i Åbo fr.o.m. augusti och pågår i ett år.
Invånare i Kråkkärret kan själva planera och förverkliga sina idéer om hur stadsdelen piffas upp. Kråkkärret ska göras trevligare med hjälp av konstverk. Det är målet för projektet Urbaani kylä som kör i gång om några veckor i Kråkkärrets aktivitetshus.
Planeraren Riikka Oksanen säger att alla stadsdelens invånare är välkom-
na att delta i projektet som inte kostar någonting för deltagarna. Först kommer
de att gemensamt besluta vilka platser som är de tristaste just nu och vad man kan göra för att förbättra läget.
– Det betyder att vi får höra vad de som bor här vill, och förhoppningsvis kan vi förverkliga deras idéer. Det kan bli både stort och smått det vi tillverkar, men allting kommer att vara gjort av material som återanvänds, säger Oksanen.

Konstnären Milla Broman är en av ledarna i de Dizain-workshopar där deltagarna kommer att tillverka sina alster. Det var Bromans
träbåt med en gumma och en gubbe i som för några
år sedan prydde gågatan i Åbo.
– Trä kommer säkert nu också att vara huvudmaterialet för många av konstverken, men att lägga till lite metallskrot kan tillföra nya dimensioner i konstverken. Dessutom finns det ju många andra intressanta material, det slängs så mycket nu för tiden, säger Broman.

Oksanen säger att självlärd ITE-konst utgör grunden för projektet som har temat nöjesfält och pågår under hösten, vintern och våren.
– Det är dagens moderna folkkonst. Får se vad deltagarna hittar på, ett nöjesfält behöver inte vara mekaniskt, det viktiga är att där är roligt.
Föreningen för arbetslösa i Kråkkärret ordnar samtidigt ett projekt som går ut på att förbättra aktivitetshuset, bl.a. ska huset målas.

Intresserade av Urbaani kylä kan ringa aktivitetshuset, 02-236 5202 för att anmäla sig. Workshoparna hålls på torsdagar kl. 12–16 fr.o.m. den 22 oktober, anmälningstiden börjar den 12 oktober.
Johan Backas|

Ei kommentteja: