keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Kaavoituspuuroa tarjolla jälleen

Kyllä on puuroa tarjolla ennen joulua. Eilen ympäristö- ja kaavoituslautakuntamme käsitteli mm. Itäisen Pitkänkadun 64 puutalojen kaavaa. Tuloksena oli minusta enemmistöpäätöksellä tehty, hymistelyillä maustettu puuro, josta mantelia voi vain hakea, turhaan.
Kaava hyväksyttiin äänin 9-4 demari-kokoomus-keskusta- äänillä, vastaan vasemmisto ja vihreät. Sen päätöksen myötä puutalot ko. osoitteesta puretaan ja tilalle tulee 5 krs. uusi rakennus. Päätösesityksessä huokuvat kauniit ajatukset palveluasumisesta. Todellisuudessa asiasta ei ole mitään varmuutta ja sosiaalitoimen kaavailut vanhus- tai vammaisasunnoista voivat jäädä toteutumatta.
Uusi kaava on hyvin tehokas eikä tällä suunnitelmalla ole haettu ainakaan viihtyisyyttä asumiseen. Kaunis ja vihreä pihapiiri peittyy uuden massiivisen rakennuksen alle lähes kokonaan.
Alunperin vuosia sitten kaavaa lähdettiin tarkistamaan pyörätien takia. Kummastusta aikoinaan asukkaissa herätti se, että milloinkas pyörätien rakentaminen on muuttunut talojen purkamisen syyksi. Tosiasiassa rakennusfirma halusi vain uuden kaavan hyvältä paikalta ja siihen kerrostaloja. Näin on nyt käymässä.
Vaihtoehtoinen esitys on ollut mukana käsittelyssä jo pitkään. Sen mukaan talot olisi säilytetty, korjattu ja myyty tai vuokrattu esimerkiksi perheasunnoiksi. Joni Holmroos, Puu ja Talo-yhdistyksemme aktiivi, teki ostotarjouksenkin taloista juuri vuosi sitten.
Hänen 200 000 € tarjoustaan ei ole viety eteenpäin.
Visio voisi olla tällainen:
parhaillan taloja nikkaroitaisiin kuntoon ja onnelliset uudet asukkaat odottaisivat kuumissaan pääsyä viihtyisään uuteen kotiin Martin puutaloalueelle. Kauniit talot ilahduttaisivat ohikulkijoita
ja pyöräilijät huristaisivat kaupungille talojen vierestä...
Näin ei ole. Jäämme odottamaan valtuuston päätöstä asiasta ja toivomme hartaasti vielä, että tuuli kääntyy.
Asiasta on juttua Turun Sanomissa tänään:

Julkaistu 10.12.2008 1:31:21

TS/Marttiina Sairanen
Nämä puutalot ovat väistymässä Turun Itäisen Pitkänkadun maisemista.

Vihreille ja Vasemmistoliitolle taas tappio kamppailussa

Itäinen Pitkäkatu 64:n puutalot häviämässä palvelukeskukselle

JARI HEINO

Itäinen Pitkäkatu 64:n kaavoittaminen Turun sosiaali- ja terveystoimen palvelukeskukseksi etenee porvarien ja Sdp:n yhteistyöllä. Iäkästä puutalomiljöötä puolustavat Vasemmistoliitto ja vihreät kärsivät tappion suojelusodan uusimmassa taistelussa tiistaina, kun Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi esitetyn asemakaavamuutoksen.

Riikka Oksanen (vas) ja Elina Rantanen (vihr) esittivät ensin asian palauttamista uuteen valmisteluun. Ehdotus hävisi äänin 8-4. Sen jälkeen Vasemmistoliiton hylkyesitys kukistui numeroin 9-4. Ero johtuu siitä, että yksi Sdp:n edustajista oli pois palautusäänestyksestä.

Uusi keskus on korkeimmillaan viisikerroksinen. Rakennusoikeudeksi on merkitty 2 567 kerrosalaneliötä. Kivenhakkaajankadulta Purokadulle vedetään Kivenhakkaajanpolku, uusi pyörätie.

Keskuksen tieltä on väistymässä kolme asumatonta puutaloa, joista vanhimman hirsirakenne on 1880-luvulta. Kupittaankadun puoleinen talo vaurioitui tulipalossa kaksi vuotta sitten.

Tiedossa jo valituskiista

Vielä luonnosvaiheessa arvioitiin, että puutalojen paikalle nousisi dementikoille tarkoitettu pienryhmäkoti.

Sittemmin on selvinnyt, että asumistarpeita olisi myös vammaisilla. Turun sosiaalitoimenjohtaja Riitta Liuksa on lupaillut, että tarkempia ratkaisuja tehdään vuoden sisällä.

Kukaan ei vielä osaa sanoa, milloin rakennustyöt lähtisivät liikkeelle. Taloudellisen laskusuhdanteen lisäksi töitä voivat hidastaa myös Turulle tyypilliset kaavavalitukset. Turun kulttuuriympäristöyhdistys Puu ja Talo ry. on jo väläyttänyt valitusta, jos valtuusto hyväksyy asemakaavan.

Ei kommentteja: