maanantai 15. joulukuuta 2008

Lähikirjastot on säilytettävä

Asia on ajankohtainen vielä ennen joulua, sillä kulttuurilautakunta saa esityksen Martin ja Mikaelin kirjastojen lopettamisesta tämän viikon keskiviikkona pöydälleen.
Tunteet kuohuvat käyttäjien parissa siihen malliin, että asia ei etene ilman vastarintaa. Kansalaisjärjestöissä suunnitellaan jo mielenosoitusta kirjastojen puolesta. Nimiä on kerätty adressiin vuosien mittaan runsaasti ja homma tulee jatkumaan.
Hyvät päättäjät, älkää unohtako lapsia ja vanhuksia ennen joulua! Näiden kirjastojen suurin käyttäjäjoukko on alueen esikoulu- ja päiväkotiryhmät sekä alueen vanhempi väestö.
Nyt kun esitetään viralliselta taholta, että kirjastot olisivat auki myös sunnuntaisin, on Turun suunta palveluiden supistamisessa tasan väärä.

Tässä seuraavana on Turun Vasemmistoliiton kannanotto aiheesta.

(hyväksytty 17.11.2008)

Kauniit korulauseet saattelevat Turun kulttuurielämän ensi vuoteen. Satsauksia odotetaan kaupungilta ennen kulttuuripääkaupunkivuotta 2011. Suunta on toinen: budjetti pakottaa leikkauksiin.

Ensi vuoden leikkauslistalla ovat mitä todennäköisimmin vuorossa lähikirjastot Martti ja Mikael.

Lähikirjastojen sulkemisella palvelut alueilla huononevat. Etenkin päiväkodit, esikoulut, koululuokat ja vanhukset ovat lähikirjastojen käyttäjiä päivisin. Nämä ryhmät eivät voi kätevästi siirtyä pääkirjaston käyttäjiksi eli kirjastosta tulee saavuttamaton monille.

Kirjastot toimivat elävinä kulttuurikeskuksina ja tarjoavat kulttuuria läheisesti, ilman pääsymaksuja.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti valtuustossa 17.11.2008 pidetyssä talousarviokokouksessa lisäkirjausta siitä, että kattava kirjastoverkko on säilytettävä, mutta ei saanut kannatusta muilta ryhmiltä.

Tätäkö Kulttuuripääkaupunki haluaa?

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että Martin ja Mikaelin kirjastojen sulkemisesta vuonna 2009 luovutaan.

Turku – sivistystä ja tekoja sen puolesta!

Taustatiedoksi:

Martin kirjaston palvelualueella asuu runsaasti vanhusväestöä. Alueella toimii neljä koulua ja kolme päiväkotia. Nämä käyttävät kirjastoa säännöllisesti. Kirjaston edessä on myös palvelulinjan pysäkki.

Mikaelin kirjaston läheisyydessä on kuusi kunnallista päiväkotia, kolme yksityistä päiväkotia, kolme koulua ja kaksi palvelutaloa.

Ei kommentteja: