keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Torinkulman kaava uusiksi!

Iltalehden netti-sivuilla oli tänään STT:n uutinen kauppatorin kulman kaavasta, Kajanuksen talosta. Stoppia rakennusten hävittämiselle, jess.

Hallinto-oikeus:
Cafe Noirin julkisivun suojelu ei riitä
21.1.2009 15:45

Pelkän julkisivun säilyttäminen Turun torin läheisyydessä sijaitsevan niin sanotun Cafe Noirin talosta ei hallinto-oikeuden mukaan riitä.

Oikeus pitää valtuuston viime kevään hyväksymää kaavamuutosta laittomana. Kaavassa julkisivu ja katon lape on suojeltu, mutta sen taakse rakennettaisiin yhdeksänkerroksinen talo.

Oikeuden mukaan suojelumääräykseen tulee sisällyttää myös holvattu porrashuone ja sen kiinteä sisustus sekä lattiamateriaali ja kattomaalaukset, sillä ne ovat olennainen osa rakennuksen arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriaa.

Cafe Noir on ainoa ydinkeskustassa säilynyt Arthur Kajanuksen suunnittelema rakennus. Uusrenessanssia edustava kolmikerroksinen rakennus valmistui 1889.

Hallinto-oikeussihteeri Kari Hartzellin mukaan on mahdollista uusia kaava siten, että suojelumääräystä laajennetaan. Osa rakennuksesta voitaisiin silloin purkaa, ja tontille jäisi tilaa uudisrakennukselle.

Päätöksestä valittivat hallinto-oikeuteen Länsi-Suomen ympäristökeskus, Meidän Turku -yhdistys ja Museovirasto.

STT

Ei kommentteja: