maanantai 26. tammikuuta 2009

Dizain ylpeänä esittää

Julkaistu 23.1.2009 1:30:59

Dizain-paja on vuonna 2006 käynnistämäni hanke ja se voi edelleen mukavasti. Pajalla muokataan taiteilijoiden ja muotoilijoiden yms. ohjauksessa kierrätyspohjalta uniikkeja teoksia.

Syksyllä käynnistynyt lamppupaja sai uljaan päätöksen, kun Titanik-galleria avasi meille ovensa viime viikolla. Suurkiitos Arte ry:lle asiasta. Näyttely oli onnistunut ja ohessa on Turun Sanomien hyvä artikkeli asiasta.

Näyttely jatkaa Varissuon kirjastoon lähiaikoina ja me suuntaamme pajalla uusiin seikkailuihin kokeilujen maailmassa. Uusi Dizain- paja käynnistyy piakkoin.

TURUN SANOMAT/Ajassa

TS/Jonny Holmén
Valon voimaan uskovat persoonallisen näyttelyn toteuttajat Paula Wennström (vas.), Sanna Vainionpää, Tuija Grund, Riikka Oksanen ja Christine Vallius.

TS/Jonny Holmén
Korsetti antoi idean Cristine Valliuksen valoteokseen.

TS/Jonny Holmén
Tuija Grundin Turun kauppatori näyttää tältä.

Valoviettelyksiä ikkunan takaa

SINIKKA ESKOLA

Turkulaisilla ja miksei muillakin on tulevana viikonloppuna mainio tilaisuus suunnata iltakävelynsä Galleria Titanikin ohi ja pysähtyä ihailemaan ikkunoiden takaa hehkuvia persoonallisia valotaideteoksia. Ne ovat syntyneet syksyn aikana Dizain-valaisintyöpajassa Majanummen toimitalossa Turun Varissuolla.

Luovuutta, ideoita, oivallusta ja tarkkaa silmää tekijöiltä on vaadittu, sillä kaikki materiaali on hankittu kirpputoreilta, kotoa tai mikä mistäkin. Kun rahaa ei ole, silloin kekseliäisyys astuu areenalle.

Teemaksi oli otettu tällä kertaa valo, ja niinpä vanhoja lampunjalkoja, kehikkoja ja kupuja hankittiin kirppareilta ja koristeltiin uuteen uskoon. Valo paistoi niin puukengästä, pesukannusta kuin puuhöylän päältäkin. Varsinainen ideanikkari oli Paula Wennström monilla töillään.

- Hauskaa ja piristävää tekemistä. Tämä voimistaa, virkistää ja ilostuttaa. Siksi toiseksi joukosta löytää uusia ystäviäkin, perustelee monissa työpajoissa mukana ollut Tuija Grund.

Hän on tehnyt mm. toriaiheisen lampunvarjostimen pikkuautoineen.

Grund näyttää hymyillen videokaseteista virkattua hattua ja pakastepusseista muotoiltuja koristeita suunnittelemassaan lampunvarjostimessa. Hoksottimet kohdallaan siis.

Takaseinällä loistaa kutsuvasti lampunjalka, jonka varjostimena on valkoinen nuoren tytön mekko.

- Idea lähti korsetista. Kirpparilla näkemäni mekko jotenkin kiehtoi minua ja löysi uuden elämän lampunvarjostimena, tekijä Christine Vallius perustelee.

Työpajan ohjaajina ovat toimineet kuvataiteilijat Suvi Aarnio ja Sanna Vainionpää.

Kulttuurintuottaja Riikka Oksanen tähdentää, että näyttelyn valaisimet ovat turvallisia. Useissa niistä on energialamput, ja sähköosat on vaihdettu.

Valoteoksia oli suunnittelemassa 8-10 henkeä.

- Ei meillä ole tietoa, mihin nämä näyttelyn jälkeen joutuvat, ryhmäläiset tähdentävät.

Työt tahtoivat päästä laajempaan valoon ja tietoisuuteen, ja Titanikin pikkuremontin ajaksi niille järjestyikin näyttelytilaa.

Dizain-pajat aloitettiin lokakuussa vuonna 2006, jolloin ensimmäisen työpajan materiaalina käytettiin lasia, myöhemmin esimerkiksi huovutusta. Materiaali on kierrätettyä. Pajat on suunnattu laajasti Itä-Turun asukkaille, käsityön ammattilaisille, taiteilijoille, sellaisiksi pyrkiville, työttömille, nuorille ja vanhoille. Osallistuminen on ollut maksutonta.

Riikka Oksasta vähän huimaa, kun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 lähestyy ja Dizain-pajalaisten pitäisi ideoida Varissuolle huvipuisto.

- Suunnittelu pitäisi aloittaa hyvissä ajoin, vaan kun rahaa ei ole osoitettu senttiäkään.

Dizain-pajojen valoteoksia Galleria Titanikin ikkunanäyttelyssä 22.-25. tammikuuta, Itäinen Rantakatu 8.

Julkaistu 23.1.2009 1:30:59

Ei kommentteja: