perjantai 9. tammikuuta 2009

Vuosi käyntiin- ei niin kunnialla

Uusien lautakuntien paikkajakoja väännetään kaikissa valtuustoryhmissä nyt kovalla tohinalla.
Viime viikon torstaina Turun Vasemmistoliitto viritti asiasta keskustelua edustajistossa. Farssi oli melkoinen eikä muutoksia saatu aikaan. Farssia vedettiin huonoilla vuorosanoilla eikä paljoa naurattanut. Kaikki osapuolet sekoilivat ja käyttivät lopuksi sopimatonta kieltä ja henkilökohtaisuuksiin meneminenkin oli liki.
Toimintatapoja on syytä uudistaa, jos vaihtoehtojen esittäminen tehdään mahdottomaksi.
Tässä on Turun Vasemmistoliiton iso haaste. Asioista pitää saada olla montaa mieltä.

Listaa uusista lautakuntalaisista ei ole vielä vahvistettu mutta olen ilmeisesti jatkamassa ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäsenenä. Olen kiitollinen siitä, että olen luottamuksen arvoinen kolmatta kertaa tähän lautakuntaan. Olisin kyllä valmis siirtymään johonkin toiseenkin tehtävään jo pikkuhiljaa. Ehkä seuraajakseni tulee jatkossa Elisa Weckman, joka on jatkossa varajäsenenä. Pasin Heikkilän kanssa on ollut hienoa tehdä linjakasta työtä ja kiitokset hänelle menneistä vuosista. Heikki Talvitien kanssa aloitamme uuden 4 v. kauden ja otamme tulevat asukkaiden tuomat haasteet vastaan yhtä vastuullisesti kuin ennenkin.

Sitten realipolitiikkaa Turun malliin.
Eilen osoitettiin mieltä Mikaelin ja Martin kirjastojen puolesta. Huonosti kävi, vaikka innostus oli miekkariporukalla kova. Tosiasiat löivät korville viimassa seissyttä väkeä ja kirjastoille annettiin lopetustuomio. Vihreitten ehdotus oli lopettaa kirjastot vasta sitten kun korvaavat tilat on turvattu. Mitä soopaa. Ehdotinkin itse katkerana miekkarin jälkeen Bajamajaa (nk. festarivessaa) kirjastotiloiksi Marttiin. Olisko siihen varaa? Neliöitä ei ainakaan olisi liikaa maksettavaksi tälle "kulttuuripääkaupungille".

Turun Sanomat kirjoitti tänään:

Noin sata mielenosoittajaa taisteli sulkemista vastaan

Martin ja Mikaelin kirjastot lakkautetaan

Martin ja Mikaelin kirjastot sulkevat ovensa lopullisesti tämän kevään aikana. Näin päätti Turun kaupunginhallitus maanantaina kahden äänestyksen jälkeen.

Ratkaiseva äänestys päättyi kokoomuksen ja Sdp:n jäsenien voimin 6-3. Vihreiden ja keskustan jäsenet olisivat lakkauttaneet kirjastot vasta sen jälkeen, kun korvaavat tilat olisivat olleet käytössä. Vasemmistoliiton jäsenet äänestivät tyhjää.

Vasemmistoliittolaiset olisivat pitäneet kulttuurilautakunnan aiemmin tekemän päätöksen voimassa, mikä olisi pitänyt kirjastot elossa.

Lopulliseen päätökseen lisättiin lause, jonka mukaan kaupunginhallitus kiirehtii ratkaisuja, joilla kirjastopalveluiden saatavuus turvataan Martin ja Mikaelin alueilla hyödyntämällä kaupungin muuta palveluverkkoa.

- Olemme yrittäneet tiivistää yhteistyötä esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen kanssa, jotta voisimme hyödyntää samoja tiloja, kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari kertoo päätöksen kuultuaan.

Martin ja Mikaelin kirjastojen viimeistä aukiolopäivää ei vielä tiedetä, mutta lakkauttamisen on tarkoitus tapahtua nopeasti.

- Olemme puhuneet aikaisemmin maaliskuun puolivälistä. Meidän pitää vielä katsoa uudelleen, onko tämä se lopullinen aikataulu, Näätsaari sanoo.

Turun kulttuuritoimi säästää kiinteistökuluissa noin 100 000 euroa, kun se luopuu Martin ja Mikaelin kirjastoista. Molemmat rakennukset ovat Turun omistuksessa.

Syntyvän säästön pienuutta ihmetteli maanantaina noin sata mielenosoittajaa, jotka jaksoivat tunnin verran huutaa lähikirjastojen puolesta. Mielenosoittajat olivat huolissaan erityisesti lasten ja ikäihmisten kirjastopalveluiden puolesta.
Julkaistu 13.1.2009 1:31:00 (Päivitetty 13.1.2009 10:01:34)

Kokoomus ja Sdp äänestivät Martin ja Mikaelin lähikirjastot kiinni

Puolustajien huuto haihtui tuuleen

OSSI RAJALA

- Päättäjät, pettäjät! Päättäjät, pettäjät, huusivat noin sata kiukkuista ja epäluuloista mielenosoittajaa Yliopistonkadulla maanantaina. Syyllistävät huudot kajautettiin ilmoille jo hyvissä ajoin ennen kuin Turun kaupunginhallitus käsitteli Martin ja Mikaelin kirjastojen lakkauttamista.

Mielenosoittajien ennakkoaavistukset osoittautuivat lopulta oikeiksi, sillä hallitus päätti noin viiden aikaan iltapäivällä panna kirjastot kiinni.

Päätöksen mukaan molempien lähikirjastojen vuokrasopimukset irtisanotaan helmikuussa, joten rakennusten on oltava tyhjiä viimeistään kesällä. Kirjastojen henkilökunta siirtyy vahvistamaan pääkirjastoa ja muita lähikirjastoja.

Martin ja Mikaelin kirjastot lopetetaan, koska kulttuuritoimen mukaan nykyrahoituksella ei pystytä pitämään yllä nykyistä kirjastoverkkoa. Lisäksi uusi pääkirjasto tarvitsee enemmän henkilökuntaa.

Yliopistonkadulle kokoontunut porukka ei pitänyt näitä perusteita riittävinä.

- Keskustassa asuu paljon ikäihmisiä, joille parin sadan metrin kävelymatka voi olla liian iso.

- Nyt monet jäävät kirjastopalveluiden ulkopuolelle. Onko se oikein, ihmetteli Yliopistonkadulle tullut Harri Kumpulainen.

Yliopistonkadulla oltiin maanantaina huolissaan myös lapsien asemasta. Mielenosoituksessa korostettiin, että esimerkiksi Martin kaupunginosasta lasten matka ydinkeskustaan voi olla liian pitkä ja vaarallinen yksin kuljettavaksi.

Mieltä osoitettiin tunnin verran

Mielenosoittajat jaksoivat pitää Pro Kirjasto -tapahtumansa vireänä tunnin verran.

Yliopistonkadulla odotettiin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aila Harjannetta (kok), joka oli mielenosoittajien mukaan luvannut tulla kertomaan päätöksen kansalle.

Päätöksenteko kesti kuitenkin niin kauan, että mielenosoittajat lähtivät kadun purevasta viimasta ennen kuin hallitus sai päätöksen aikaan.

Kylmissään olleet mielenosoittajat olivat nyreissään, kun kukaan ei tullut kertomaan heille kokouksen kulusta.

- Paska fiilis. Päättäjillä olisi oltava selkärankaa tulla kertomaan kansalle tekemisistään. Tämä on äänestäjien laiminlyömistä, Anitta Kiviranta ja Emma Vartiainen totesivat mielenosoituksen jälkeen.

Kahden äänestyksen lopputulos

Kirjastojen lakkauttamisesta käytiin kaupunginhallituksessa kova poliittinen taisto.

Vasemmistoliittolaiset Rauno Artesola ja Pirjo Rinne ehdottivat ensin, että kirjastot pidetään elossa pysyttämällä voimassa kulttuurilautakunnan aiempi päätös.

Vasemmistoliiton esitys hävisi kuitenkin vihreiden Mika Helvan esitykselle, jonka mukaan kirjastot lakkautettaisiin vasta sitten, kun korvaavat tilat olisi löydetty. Helvaa kannattivat keskustan Uolevi Alakurtti ja Mirja Koivunalho sekä kokoomuksen Pirkko Keskinen.

Sdp:n Seppo Lehtinen, Riitta Eklund ja Kjell Lundahn sekä kokoomuksen Minna Arve ja Aila Harjanne äänestivät tyhjää Vasemmistoliiton ja Helvan esitysten välisessä äänestyksessä, joka päättyi Helvan voittoon 4-2.

Helvan esitys hävisi lopulta listaesitykselle äänin 6-3, koska kokoomus ja Sdp olivat nopean lakkauttamisen kannalla. Vasemmistoliittolaiset äänestivät ratkaisevassa äänestyksessä tyhjää ja jättivät eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan.

Julkaistu 13.1.2009 1:31:03

TS/Timo Jerkku
– En tiedä jaksanko enää kauaa sanoa Turkua hyväksi paikaksi, kirjastojen puolesta puhunut kirjailija Niina Repo manasi Antti Sandbergin pitelemään megafoniin.

TS/Timo Jerkku
Lakkauttamisesta syntyvää noin 100 000 euron säästöä pidettiin mielenosoituksessa pienenä summana. – Jos koiraverosta olisi pidetty kiinni, kaupunki saisi tänä vuonna saman verran rahaa, Harri Kumpulainen (vas.) tuumaa yhdessä Matti Heleniuksen kanssa. Turku sai viime vuonna 119 000 euroa koiraveroa.

TS/Timo Jerkku
Kirjastojen puolesta puhui myös Turun yliopiston elokuva- ja televisiotieteen dosentti Veijo Hietala.

Ei kommentteja: